kodeks cywilny, kodeks postępowania cywilnego, prawo cywilne
lupa

Gazeta Podatkowa nr 79 (1433) z dnia 2.10.2017

Niezłożenie oświadczenia w sprawie spadku

Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. Z przyczyn osobistych ani ja, ani rodzeństwo nie byliśmy w stanie zająć się formalnościami związanymi z majątkiem ojca i dziedziczeniem. Gdy zaczęliśmy analizować sprawy finansowe ojca okazało się, że ojciec miał długi, o których nie wiedzieliśmy. Teraz obawiamy się, że za te długi jako spadkobiercy będziemy odpowiadać. Na jakich zasadach może się to odbywać?

Spadkobiercy nabywają prawa i obowiązki majątkowe zmarłego. Do spadku wchodzą zatem zarówno aktywa, jak i pasywa.

Spadek przechodzi na spadkobiercę z mocy prawa z chwilą śmierci spadkodawcy. Niemniej żadna osoba nie może być zmuszona do bycia spadkobiercą. Każdy spadkobierca ma czas na to, aby podjąć ostatecznie decyzję czy spadek przyjmuje, czy go odrzuca. Na przyjęcie spadku z pełną bądź ograniczoną odpowiedzialnością za długi albo na odrzucenie spadku spadkobierca ma 6 miesięcy od dowiedzenia się o tytule swojego powołania do spadku. Z reguły więc chodzi tu o okres liczony od otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Przewiduje tak art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego. Stosowne oświadczenie można złożyć u notariusza bądź przed sądem.

Brak złożenia oświadczenia w terminie skutkuje przyjęciem spadku. W obecnym stanie prawnym w takiej sytuacji dochodzi do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, a więc z ograniczeniem odpowiedzialności za długi spadkowe (czyli tylko do wartości ustalonego stanu czynnego spadku - najwyżej do wysokości uzyskanych ze spadku aktywów).

Opłata sądowa od odebrania oświadczenia w sprawie przyjęcia (odrzucenia spadku) wynosi 50 zł, a taksa notarialna wynosi maksymalnie 50 zł netto.

www.KodeksCywilny.pl - Spadki:

Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.Prawnik-Rodzinny.pl »
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!
PRZEWODNIKI on-line Księgowego i Kadrowego
Pomocniki Księgowego

Terminarz

lipiec 2018
PN WT ŚR CZ PT SO ND
ASYSTENT GOFIN - Darmowa aplikacja dla Księgowych
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
Prawnik rodzinny omawia prawo rodzinne, prawo społeczne oraz spadki i darowizny
Charakterystyka i zawieranie umów cywilnych
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
gofin
sgk
czasopisma
forum
sklep
gazeta podatkowa

Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

• zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

• analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

• zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia personalizowanych reklam.

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w serwisie internetowym.

• Dobrowolna zgoda

Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań, partner Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Stroer Digital Operations sp. z o.o. musi mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

Zgoda

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.